Wednesday , June 12 2024

Rocket Juice & The Moon – Rocket Juice & The Moon

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Honest Jon's Records / Border, betyg: 6]

Blursångaren Damon Albarns supergrupp Rocket Juice & The Moon föddes ur Albarns Africa Express-kollektiv och består av batteristen Tony Allen (känd från Fela Kutis band) samt Red Hot Chili Peppers basist Flea, förstärkta av Erykah Badu, den ghananske rapparen M.anifest (jo, namnet skrivs så), Mali-sångerskan Fatoumata Diawara med flera. Deras självbetitlade album samlar 18 spår som befinner sig ganska långt ifrån Albarns traditionellt brittiska låtskrivande. Men han har ju själv befunnit sig ganska långt ifrån det i rätt många år nu.

Tack vare Allen och Flea blir de västafrikanska funkrytmerna lite, eller rättare sagt mycket, tyngre än Gorillaz för mig lite plastiga melodica-dub. Märkligt nog finns det nästan för mycket kreativitet här. Om man måste “fada ut” en funkimprovisation efter mindre än tre minuter för att hålla skivan nere på en rimlig längd, är 18 spår alldeles för många. Jag hade föredragit färre och längre stycken som får den tid och det utrymme de behöver.

Det känns fel att kalla Rocket Juice & The Moon “splittrad” när den är så konsekvent och väl sammanhållen. “Uppstyckad” är kanske en bättre beskrivning av den känsla jag får av de många korta styckena. Och när Albarn på det åttonde spåret, “Poison”, trots allt sjunger en vemodig, traditionellt skriven sång, känns det som att gruppen faller ur sina ramar en smula. Låten är visserligen en av de starkaste, men hör egentligen hemma på en helt annan sorts skiva som jag hoppas att den där andra gruppen gör någon gång. Sammantaget är Rocket Juice & The Moon en spännande debut med ypperliga musiker och, som sagt, fler uppslag än de får plats med på ett album. Det saknas bara lite fokus.

Om Webbmaster

Kolla även

Whole – “Valson”

Nu över till en intressant duo.  Whole består av Thomas Schernikau från Depeche Mode-hyllningsbandet Forced …