Thursday , July 25 2024

Lizette & – Just Smile

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Freeside Records / Border Music, betyg: 5]

Lizette von Panajott, uppvuxen i Eskilstuna och stort fan av Nine Inch Nails och Marilyn Manson, har skrivit låtar till technocountrybandet Rednex och proddat musik tillsammans med Micke B Tretow. Motsägelsefullt. Nåväl, nio år före Just Smile debuterade sångerskan med Trent Reznor-influerade This Is. Men det var inte honom hon samarbetar med när hon skrev “Have a cigar”, utan till Sverige inflyttade amerikanen Dan Reed. Ni kanske minns honom från slutet av 80-talet då han och hans Network gjorde en framgångsrik mix av funk- och hårdrock? Kärleken till Reznors musik märks dock också. Lizette & har nämligen spelat in en ovanligt lyckad cover på hans “Head like a hole”. Faktum är att den låten är albumets höjdpunkt. Lizette &:s egen industrirock är nämligen inte helt lyckad. De nedstämda gitarrsjoken förvandlar låtarna till fyrkantiga byggklossar och det känns som att man hela tiden måste koncentrera sig extra för att höra Lizettes röst genom det fläskiga ljudet. Den stora nackdelen är dock att låtarna känns mer som ytlig MTV-rock för 90-talet än någonting verkligt genuint, äkta och modernt. Med detta inte sagt att Lizette och hennes manskap fejkar, men konstellationen behöver ett större egensinne för att detta ska bli spännande. Om det sedan är ett sound, en nisch eller bara bättre låtar än dessa låter jag vara osagt. En idé vore att mixa alla spår med de utländska influenser som gör “Head like a hole” till en intressant cover. Öka gärna på med elektroniken samtidigt, och tona ner de trista gitarrerna. Bara en tanke…

Om Webbmaster

Kolla även

Anna Öberg – video till “Ligger på rygg”

Helsingborgsbördiga Anna Öberg har gjort sig ett namn med sin säregna skånska pop baserad på …