Alice B – Alice B

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Capitol / EMI, betyg: 6]

Det är ju så lätt att gilla gitarrtjejer och –killar som sjunger trevliga popsånger på svenska, gärna med någon slags lokalpatriotisk touch, och det gäller även Göteborgstjejen Alice B. Hon kallas ofta en kvinnlig Håkan Hellström, och även om det är lätt att förstå referensen är det att göra det väldigt enkelt för sig. Visst, hon sjunger lättillgängliga låtar om Göteborg, ibland med Hellströmsk frasering och ton, men herr Håkan har väl knappast patent på att sjunga om spårvagnar? Snarare känns Alice B som en artist som skulle ha kunnat bli svinstor typ 1992, när en massa svenskspråkiga artister som Staffan Hellstrand, Toni Holgerson och Lisa Nilsson vällde fram. Med det inte sagt att Alice B:s musik känns gammal och tråkig, snarare framför hon en tidlös svensk pop som funkar lika bra idag som 20 år sedan. Vi har hört det förr och vi kommer att få höra det igen. Det är både styrkan och svagheten hos Alice B. Hon gör klassisk svensk pop som har lätt att gå hem hos lyssnarna men det finns även en risk att hon känns för ospännande och bara blir en parentes som inte lämnar något större avtryck efter sig.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …