Diamond Dogs – Set Fire To It All

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Legal Records / Sound Pollution, betyg: 8]

I hela 20 år har Diamond Dogs existerat som band. Jubileet firas med Set Fire To It All, en liveinspelad dvd och en omfattande turné ut i vida världen. Här gör Sulo och grabbarna det Sulo och grabbarna gör bäst: lirar vild och varierad rock n roll… och några lugnare saker. Bland gästerna märks andra som liksom Diamond Dogs gjort en karriär på den rockmusik Faces och Stones en gång mejslade ur bluesen. Jag tänker närmast på Spike från Quireboys och Dan Baird från Georgia Satellites. Även gamla rockrävar som Ryan Roxie, tidigare Alice Cooper-gitarrist men som nu ingår i svenska bandet Casablanca, och Danny Bowes från Thunder hälsar på. Ni som lyssnat på Sulos samarbeten med Idde Schultz har kanske trott att sångaren förlorat raspet i rösten, men en sak är säker: här finns allt sandpapper i ett par stämband ni kan önska er. I en tid då Rod Stewart gör evergreens och rösten blivit ljus och vek, känns det bra att Diamond Dogs håller flaggan i topp. De gör vad Roddan borde göra, men inte gjort på åratal. Set Fire To It All är ett utmärkt substitut, men framförallt är det en energisk, kul, lättsam, tidlös och lyckad partyplatta. En glammig jullåt som “Sweethearts for christmas” har väl knappast gjorts sedan Slade var en kraft att räkna med och låtar som “On the sunny side again” och “The inner jukebox blues” är riktiga rock n roll-stänkare som bandet kan vara stolta över. En bluesig sak kallad “Burn one down” och vackra soulballaden “Nothing can change this love” hör också till höjdpunkterna. Det enda som drar ner helheten är det meningslösa instrumentaljam som döpts till “Bad but not ruined”. För övrigt är detta en utmärkt platta och jag kan bara hoppas att Diamond Dogs snart får den framgång i Sverige som bandet förtjänat så länge. De är ju större utomlands än här. Vansinnigt!

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …