Le Muhr – Flickorna på klubben

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[ep, Beat Butchers, betyg: 7]

Le Muhr tycks inte ha som ambition att vara Sveriges mest produktiva grupp. Debutalbumet gavs ut 2007 och nu som först kommer något man kan kalla en uppföljare. Dock är det bara en ep och inget fullängdsalbum. Å andra sidan kan Le Muhr vara ett av Sveriges mest påhittiga band istället. Den här skivan – eller snarare en kod för nedladdning – köper man nämligen i samband med en fräck tygpåse, utformad exakt som skivomslaget. Kul och oväntat, påhittigt och annorlunda, även om en fysisk skiva givetvis är att föredra. Från yta till innehåll: Le Muhrs syntiga, charmigt lite sunkiga popmusik kommer denna gång i form av sex nya låtar. Titlar som “Psychoex”, “Lång gata, hårt fall” och “Zombieland” får givetvis fantasin att skena, så man matar cd-spelaren och ger sig in i den unga stortstadsvärld där Le Muhr lever och värker fram sina sånger. Det märks rätt snart att nutiden och 80-talet inte skiljer sig särskilt markant åt. De här texterna hade kunnat skrivas då, likväl som nu och när Maria Loohufvud nämner The Cure istället för ett nytt och modernt band då hon sjunger om samtiden i det hypnotiska titelspåret (Obs. hon har inte skrivit texten, det har basisten Maja Thorén gjort) känns det ännu mer som att gruppen är lika förseglad i det 80-tal de omöjligt kunnat uppleva själva som almanackans 2012. När sedan “Arga barn” visar sig vara rena 70-talspunken känns det nästan som att nostalgin passerat gränsen för god smak. Fakta kvarstår dock: Flickorna På Klubben är nästan lika bra och givande som debutalbumet. Men nästa gång; en fullängdare, tack. Och helst på cd eller vinyl, med eller utan kasse!

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …