Wednesday , July 24 2024

Evergrey – A Decade And A Half

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Steamhammer / PGM, betyg: 8]

Göteborgs progressiva metalmaskin Evergrey summerar sina första femton år genom att ge ut ett dubbelalbum, så smockfullt av musik att man kan baxna för mindre. Hela tjugofyra låtar framförs. Två av dessa är tidigare outgivna, nämligen akustiska liveversioner av “Wrong” och “Frozen”. Resterande är live- och studioinspelade godbitar från albumen bandet gett ut mellan 1999 och 2011. Samtliga har legat på topp 20 på svenska albumlistan, vilket i sig är imponerande. Förutom musiken får du också ett tjugofyrasidigt häfte med en nyskriven text av gitarristen och sångaren Tom S. Englund (som också sammanställt materialet på skivan) och massvis med färgbilder. För någon som inte satt sig in i Evergreys musikaliska värld tidigare, men varit sugen på det utan att veta var man ska börja, är detta dubbelalbum givetvis en gudagåva. Däremot misstänker jag att de inbitna fansen, som lojalt har köpt samtliga plattor genom åren, är mindre glada. Att tvingas köpa ett dubbelalbum för två akustiska låtar är ju inte överdrivet lockande. Och att avstå köp skapar en lucka i skivsamlingen. Problematiskt. Mindre problematiskt och mer njutningsfullt är det att lyssna igenom hela denna utgåva. Det tar sin tid, men det är värt det. Framförallt upplever jag Evergrey som mer varierade här än vad jag någonsin har gjort av de enskilda skivorna. A Decade And A Half vidgar således vyerna även hos mig, som trots allt har några av bandets album sedan förut. Vad finns det mer att säga? Tja, hoppas ni får femton år till i strålkastarljuset, Evergrey!

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …