Wednesday , July 24 2024

Terrortory – Seed Left Behind

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Discouraged Records/ Sound Pollution, betyg: 8]

Det är inte ofta nu för tiden som jag upptäcker ett nytt death metalband, eller en dödsplatta över huvud taget, som ger upphov till mycket mer än en uttråkad axelryckning. Man har hört det mesta förut och genren står knappast vid frontlinjen när det gäller förnyelse eller vilja att experimentera och utvecklas bortom det förväntade och förutsägbara. Desto roligare således att ta del av Terrortory från Skellefteå. Seed Left Behind är kvartettens debutalbum och det är en genomarbetad rackare med oväntat stor variation och uppfinningsrikedom. Låtarna är bara sju till antalet, men det känns helt perfekt då det händer så mycket som det gör inom varje låt. Snygga melodier, väl placerade riff, övergångar och taktändringar, bra ös när grabbarna ger järnet, inslag som bryter av helt mot konceptet, som exempelvis det lugna psykedeliska partiet i titelspåret, körer, elektroniska inslag och en sångare som ibland vågar lämna vrålandet för att sjunga riktigt snyggt. Terrortory visar att det är möjligt att behålla och agera inom dödsmetallens utstakade ramar, samtidigt som det går att tänja dem både hit och dit. Speciellt fascinerad är jag av hur man lägger in väldigt snygga och tydliga melodistycken i låtar där man absolut inte förväntat sig några sådana inslag. Låten “Concept: anarchy” är bara ett exempel på hur utmärkt det kan fungera när Terrortory tar till det knepet. Dessutom lyckas de göra det hårda så oerhört mycket hårdare tack vare dessa kontraster. Skitbra, helt enkelt!

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …