Thursday , June 20 2024

De Van – Planet Botox

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, JamSync Music / Sound Pollution, betyg: 7]

Av det skräckfilmsliknande omslaget att döma skulle man kunna tro att Planet Botox är en riktigt mörk, hård och brutal platta. Så är inte fallet. Det är snarare på gränsen till att jag över huvud taget skulle vilja kalla De Vans musik för metal, trots det idoga gitarriffandet. Merparten av materialet består nämligen av melodiska popdängor med något tyngre komp än vanligt bara. Ljudbilden är full av effekter och samplingar som får Planet Botox att låta både plastig, syntig och bitvis lätt industriell. Eric De Vans sångröst låter inte heller särskilt ond. Han sjunger istället snyggt och tonsäkert, men knappast på ett sådant sätt att man förknippar de vokala insatserna med modern metal. Inget av detta stör mig. Sången får bandet att framstå som mindre klichéfyllt och mer 80-tal än vad genren vanligtvis låter som idag. Bandet har ett gäng riktigt bra, melodiösa låtar som fastnar i huvudet tämligen omgående. Oavsett vilken genre man förknippar De Van med så är det svårt att påstå annat än att de sex herrarna har lyckats göra en underhållande och mångfacetterad platta. Några spår som “Another perfect day”, “Shine” och “Plastic surgery” står ut lite extra, medan “Run” och “Not good” svänger jäkligt bra, utan att vara överdrivet originella. Plattan i sin helhet är något ojämn, men i det stora hela är den en klart lyckad debut. Kul med ett band som vill mer än att bara hålla sig inom ramarna. Sedan känns Marilyn Manson-lånen lite onödiga, men det kan jag köpa.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …