Wednesday , December 6 2023

Ewert And The Two Dragons – Good Man Down

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Adore Music / Border, betyg: 4]

Bandnamnet låter som en barnfilm eller sagobok, men speciellt fantasirik är inte alternativpopen det estländska bandet Ewert And The Dragons bjussar på. Killarna kommer från Tallin och i hemlandet har tydligen plattan toppat albumlistan i overkliga 25 veckor. Det säger definitivt mer om esternas musiksmak än om Good Man Down, för detta är inte någon platta att hylla och jubla över precis. Men visst är den periodvis trevlig med sin akustiska ljudbild, om än lättuggad som potatismos. Framförallt bränner gruppen sitt bästa krut under skivans första hälft. Sedan falnar idérikedomen (som inte är så jätterik) varefter. Den här musiken kräver inte mycket ansträngning av lyssnaren för att sätta sig in i. Det man hör första gången är vad man hör därefter också. De låtar man gillade vid första lyssningen är också de som framstår som starkast när man hört skivan ett flertal gånger. Vad Ewert And The Dragons lyckas bäst med är framförallt de mer fartfyllda spåren. Dessa är dessvärre alltför få. Allra bäst och mest tilltalande är simpelt repetitiva “Panda” som jag tycker är skivans mest minnesvärda stund. Faktum är att det är den enda låt här som jag verkligen skulle gräma mig över att mista. Av det övriga materialet finns det några småsköna saker man kan avnjuta ibland och en hel del utfyllnad som inte intresserar undertecknad. När bandet lugnar ner sig för mycket tröttnar jag nämligen snabbt. Nej, bättre lycka nästa gång.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …