Söderut – Steg

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Wonderland Records, betyg: 8]

Säga vad man vill om Söderut, men nog gör de något personligt och egensinnigt i alla fall, inte minst textmässigt. Sångaren Andreas Gustafsson (f.d. Mary Celeste och Det Är Kärlek) från Kristianstad sjunger på skånska, trots att bandet hör hemma i Göteborg, och jag förstår liknelsen med Bob Hund som framförts här och var, inklusive i pressutskicket till plattan. Den stora skillnaden är väl att Söderut inte använder sig av lika vansinniga experiment och hysteriska utbrott som Bob Hund kan göra. Söderut skriver dessutom mer konventionella låtar och bandets ljudbild är föredömligt elektroniskt syntig, trots att såväl munspel som twanggitarrer à la The Shadows ekar omkring i ljudbilden.

Låtarna är således rätt raka, gränsande till rytmiskt maskinella och med svävande melodier som tak. Ibland är de också oemotståndligt dansanta som i svängiga “Blindfläck” och “40 på 50-väg”. Det hela är både vackert och lite ödsligt i spår som till exempel “Pansar” och “Sämsta platsen” vilket gör det lätt att se små filmsnuttar från verkligheten visualiseras för sitt inre när man lyssnar till lyriken och musiken.

Steg är Söderuts albumdebut, men bandet har gett ut en självbetitlad ep tidigare. Singlarna som släppts från den här plattan är starka “Kärlekspsykopat” som känns helt naturlig i det formatet, samt “Dansande homofober”. Med tanke på att detta är Söderuts första ordentliga – och mycket lyckade – steg, känns förväntningarna på nästa kliv om inte gigantiska, så i alla fall väldigt stora. Hoppas att dessa infrias.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …