Samsas Traum – Anleitung Zum Totsein

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trisol / Sound Pollution, betyg: 8]

Senast jag tog del av något nytt med Samsas Traum och tyskarnas inte alltför glättiga musikvärld – cd-häftet innehåller förutom texterna, tecknade bilder på suicidala barn i färd att ta livet av sig – var året 2007. Multiinstrumentalisten Alexander Kaschte sjunger fortfarande på tyska och musiken består fortfarande av bombastisk symfonisk (black/ gothic) metal med snygga melodier, teatrala inslag och en färgrik palett. Framförallt är det de orkestrala explosionerna som tillsammans med tjusigt gitarrspel av Luca Princiotta sätter färg på canvasen. Men också det faktum att Kaschte minimerat growlet och oftast sjunger rent – och klart varierat – istället. Growlhatare har således ingen anledning att backa inför den här plattan. Inte heller ni som kanske tror att symfoniskt nödvändigtvis är synonymt med svårtillgängligt. Många gånger, som i “Das ist liebe”, sätter sig nämligen refrängerna tämligen fort, så det är absolut ingen snårskog till musik bandet gör, rent lyssningsmässigt. Ljudbilden är ren och programmeringar, synthar, bas, trummor, sång och gitarrer fungerar fint ihop. En timmes speltid är i regel väl mastigt för en platta, men det är sällan jag tappar intresset och koncentrationen, trots att jag lyssnat igenom Anleitung Zum Totsein flera gånger på rad. Det är ett gott tecken om något, när det gäller hur skivan kommer stå sig i längden. Men även Hellihes Herz – Das Schwert Deiner Sonne har dylika kvaliteter, så speciellt förvånad är jag inte. Samsas Traum har helt enkelt skapat ett variationsrikt album inom sina genrer.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …