Coldplay – Mylo Xyloto

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Petter Jahnstedt)

[album, EMI, betyg: 7]

Drygt tre år efter senaste albumet Viva La Vida är Coldplay tillbaka med sitt femte studioalbum, Mylo Xyloto. Fenomenet Coldplay har gått från klarhet till klarhet sedan debuten Parachutes och har fram till idag sålt över 50 miljoner album. Ändå har gruppen lyckats behålla sin integritet, för att inte säga anonymitet. Hur många kan t.ex. namnen på medlemmarna eller kan peka ut dem på en bild? Inte många, men Coldplays musik känner däremot de flesta igen, och smakproven från Mylo Xyloto, “Every Teardrop Is A Waterfall” och “Paradise” har tagits emot väl av både fans och kritiker.

I intervjuer har sångaren Chris Martin liknat Mylo Xyloto vid en musikal. Visst går det att göra musikal på det här, men enklare hade nog varit att säga: vi har gjort en bra popskiva. För några större överraskningar bjuder inte Martin och hans crew på. Några snygga mellanpartier och duetten “Princess of China” framkallar lite starkare reaktionsmoment för hörseln på en i övrigt väldigt jämn skiva.

Viva La Vida-producenten Brian Eno har även denna gång lagt sin varma hand på Coldplays material. Den före detta Roxy Music-keyboardisten spelar flera instrument och har även skrivit en del av materialet. Kanske är det delvis hans förtjänst att gruppen kan hålla en så hög nivå på sina album. Mylo Xyloto kommer hur som helst att befästa bandets position i historieböckerna och se till att de med lätthet passerar 60 miljoner sålda album ganska snart.

Enklast blir därför att lika säkert och stabilt som Coldplay gör sin musik, avsluta denna recension med att konstatera att denna skiva inte kommer att göra de äldre fansen besvikna.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …