Tuesday , April 23 2024

The Cranberries är tillbaka

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Petter Jahnstedt)

The Cranberries, Dolores O’Riordan, Noel Hogan, Mike Hogan, och Fergal Lawler, började sin karriär i Limerick på Irland 1989 och de sålde över 30 miljoner album världen över på 90-talet.

Nu är de tillbaka med ett nytt album. Skivan som kommer heta Roses har producerats av bandets vän och samarbetspartner Stephen Street (The Smiths, Blur) och rymmer samma friskhet och originalitet som deras två första album Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (1993) och uppföljaren No Need To Argue (1994). Innan Roses var Wake Up And Smell The Coffee (2001) deras senaste album.

2003 bröt bandet upp men återförenades kort för ett akustiskt framträdande när Dolores O’Riordan mottog en hedersutmärkelse vid Trinity College 2009.

2010 påbörjade de en återföreningsturné på 107 konserter som tog bandet genom hela Europa och även Nord- och Sydamerika och Asien. De avslutade turnén 2011 med sina första konserter någonsin i Kina.

Under återföreningsturnén började bandet arbeta med ny musik. Låtarna på albumet kommer från ett band med en förnyad hunger och med Dolores O’Riordans alldeles extraordinära röst i fokus, den röst som på bara några år transformerade bandet från ungt irländskt hopp till en MTV-sensation och en supergrupp i världsklass.

Annons