Josef & Erika – Floods

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Hoob Records / Border, betyg: 7]

Erika Alexandersson har bytt efternamn till Angell sedan förra plattan, men Josef Kallerdahl heter fortfarande samma sak. Tillsammans spelar duon ett flertal instrument och sjunger. Det är dock Erika som huvudsakligen sjunger lead och till sin hjälp har paret ytterligare några musikanter (Emil Strandberg, Ayman Al Fakir och Sami Al Fakir) på blås, samt Qarin Wikström på bakgrundssång. Josef och Erika har skrivit samtliga låtar till Floods, som är en värdig uppföljare till Wallpaper Stories (2005) och fina Small Small Small Small Sounds (2007). Här förekommer, för popmusik, en del udda instrument som tuba, valthorn och flygelhorn, men så gör inte Josef & Erika traditionell pop heller. Ibland är deras låtar så avskalade, mjuka och lugna att de närmast kan betraktas som ambient och ibland påminner de mig om det Nico (från Velvet Underground) skapade som soloartist, men alltid med Josef & Erikas personliga touch intakt förstås.

Det här är skör musik, sådan som kräver att man verkligen lyssnar, och den skapar en stämning, en varm och behaglig atmosfär. Att diska, städa eller festa till Floods är en dödssynd. Det fungerar inte heller. Musiken förfaller och dör i en atmosfär av andra ljud. Duons låtar och framförande kräver ditt känslomässiga engagemang och jag gillar det. Musiken blir som ett alternativ till vardagsstress och koncentrationssvårigheter. Det kan den moderna människan av idag mycket väl behöva.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …