Friday , December 1 2023

V/A – The Devil In Love – A Soundtrack To The 1772 Occult Novel

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Malört Förlag / Sound Pollution, betyg: 8]

Tjugotvå artister och band med en spännvidd från akustisk folkpop till nattsvart, elektronisk dark wave samsas på dubbelalbumet The Devil In Love – A Soundtrack To The 1772 Occult Novel och alltihop håller oväntat hög och jämn standard. Förlaget Malört har gett ut den klassiska, franska kultromanen (Le Diable Amoureux av Jacques Cazotte, för första gången i svensk översättning och kallad Den Förälskade Djävulen) och detta soundtrack till boken är en späckad historia med ett tjockt cd-häfte, utgiven i snygg digipack. Bland artisterna märks The Tiger Lillies, Jarboe (från Swans), Gavin Friday (från underbara kultbandet Virgin Prunes), John Zorn, Art Zoyd, japanska Keiji Haino, Shapeshifter och svenska The Coffinshakers samt Dödens Lammungar bland andra. Precis som när man ser skräckfilmer bör man lyssna till den här plattan, i ensamhet och nattligt mörker, för att få ut störst effekt av den. Dagsljus och solsken förstör atmosfären så som det förintar vampyrer, och det vore synd på så rara ärtor. Första skivan innehåll mest vokala inslag och “vanliga” låtar, medan den andra i högre utsträckning baseras på atmosfärisk och experimentell instrumentalmusik. Ska man läsa boken samtidigt som man lyssnar är således skiva två den ultimata stämningsskaparen till orden. The Devil In Love – A Soundtrack To The 1772 Occult Novel är en saftig och långvarig upplevelse att ta sig an, men jag tror ingen blir besviken som gör det. Här finns nämligen mycket att upptäcka och få kalla kårar av.

Om Webbmaster

Kolla även

Julian Brandt – samarbetar med starka gästsångare på albumet “Into the Dark Night”

Julian Brandt är bekant från fina band som Lustans Lakejer och Bobby. Under årens lopp …