Wednesday , July 24 2024

Atlas – E.T.

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Tobias Pettersson)

[album, Moby Dick Music, betyg: 6]

Stockholmskillarna Ludvig Andersson och Mats Lundgren utgör nystartade duon Atlas. Denna femspårsskiva är bandets första skivsläpp och i mitt tycke en riktigt vass debut. Åtminstone inledningsvis, efter de två första spåren tappar man lite för varje låt.

Titelspåret är en skön poplåt nånstans mellan indiereplokal och arenarock, snygg och effektiv men kanske lite anonym. Därefter följer min favorit “Poets and idiots”, en svängig, punkfunkig poplåt med mängder av snygga detaljer. Stötig takt, discogitarrer och 80-talssaxofoner gifter sig och mynnar ut i en riktigt bra refräng. I tredjespåret tar killarna ner tempot och river av en svulstig ballad, skön den också men lite luddigare i kanterna. Även fjärde låten är lite lugnare. Här satsar man på burkigt ljud och faktiskt lite The Doorskänsla. Utan att vara dålig känns det ändå som lite av ett utfyllnadsspår.

Det kommer även ett femte spår, som inte är utskrivet på mitt skivomslag. Den bygger vidare på stämningen i föregående låt, men har en maffig aaah-kör i refrängen. Tycker dock att låten känns lite spretig och jag har svårt att få grepp om den. Vilket man även kan säga om hela Atlas. Eftersom detta är en debut kan man ha överseende med det, men framöver tycker jag att bandet ska fokusera på stilen i de två första låtarna.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …