Wednesday , July 17 2024

Das Boot Spring Cruise

(Från Zero Magazine-arkivet. Skribent: Jon Josefsson)

Das Boot 14/4 till 16/4

När Das Boot nu för sjätte gången lättar ankar styrs båten utomlands på riktigt för första gången. Kryssningen är dessutom väsentligt längre än den ursprungliga 23hkryssningen vi är vana vid. Markus Olzon, initiativtagare till båten, utlovar en tyngre och större upplevelse iår än de andra åren sammantaget.

Också i line-up ser man att Das Boot blivit en institution att räkna med. Här bjuds inte bara på det nya och kommande; Iambia, Kopfer Kat, DJ Bodynerv, Spark! och Aethetic Perfection. Nej, här bjuds också på det klassiska och återkommande; Infected Mushroom, VNV Nation, S.P.O.C.K och DJ’s från anrika Romonight och Tech Noir. Som ytterligare grädde på moset har vi bjudit in sverigepremiärspelande danska Neotek. Det är helt enkelt det bästa av det mesta som står på den musikaliska bufféns meny på denna välplanerade vårkryssning.

Das Boot har i alla år varit en påkostad historia, berättar Markus Olzon. Jag älskar S.P.O.C.K, och första året med båten var det speciellt för mig att i det allt mindre utrymmet synthen fick på Arvika, kunna boka den festivalens gamla husband och detta samma dag som Fuglesang skulle skjutas ut i rymden. Nu missade han tyvärr sitt uppskjut och kvällen i fråga var det dessutom bra med sjögång varför Crull-E fick jaga sin klaviatur under S.P.O.C.K-giget. Men det blev ändå en förunderlig stämning på Silja Festival det första året och jag har sedan dess sporrats att bara öka tillställningens omfattning.

I år har vi satsat mycket på devisen folk drar folk. Eftersom Das Boot är en så unik festival (alla bor i riktiga sängar, har tilgång till duschar mm samt att artister och gäster samlas på samma festplats, är det viktigt att vi verkligen siktar in oss på att alla skall komma. Då är det en bred line-up av de mest populära akterna som gäller. Det är också roligt att våra danska bröder kommer upp. Redan förra året hade vi Laeatherstrip på besök och nu med Neotek har vi sett att de danska bokningarna börjar röra på sig också. VI kan alltså räkna med många nationaliteter av synthare på kryssningen iår, förklarar Markus nöjt.

Det som särskilt bör läggas märke till är Aesthetic Perfection som gör sin premiär i Stockholm. Det amerikanska aggrotech-bandet gjorde en stenhård och bejublad konsert på eX för två år sedan, men sedan dess har mycket hänt och Daniel Graves, bandets frontfigur och sångare, har just varit på en omfattande DJ-turné i Europa för att göra promotion för bandets nya skiva. Kopfer Kat står för danstonerna och står som extrem musikalisk motpunkt till den snälla och friserade synthpopen från S.P.O.C.K. Infected Mushroom ger djup och bredd från scen medan dansgolvet domineras av kända och etablerade DJ’s som Pain Machinery-Anders och Conan samt Sarah Blackwood som slog i genom med Dubstar och senare även Client från såväl Djbås som scen. Zeros egen Morten Solholm är också på plats för att ge sin tolkning av vad som är hett just nu.

Det är kanske inte överdrivet nyskapande att ställa VNV Nation och S.P.O.C.K på scen ännu en gång, anmärker den kritiska, men då är det en del saker vi kanske skall dra oss till minnes om själva genren. Dessutom är S.P.O.C.K faktiskt klara med ett antal nya låtar, så därifrån blir det nytt material. Och den som varit på en VNV Nationspelning känner väl till den snudd på religiösa stämning och intensiva scennärvaro som detta neoklassiska band levererar. Markus och Das Boot Crew utlovar en festivalupplevelse utöver det vanliga.

Avslutningsvis avslöjar Markus hemlighetsfull att Das Boot följs upp omedelbart vid hemkomsten till Stockholm genom en hejdundrandeefterfest med liveband och dj´s lördagen (16 april, än så länge hemlig lokal) för den som ännu inte festat nog under Talinnkryssningen.

DAS BOOT 2011 FAKTA:

Klara Artister:
INFECTED MUSHROOM (isr)
VNV NATION (irl/uk)
S.P.O.C.K (swe)
SPETSNAZ (swe)
AUTODAFEH (swe)
SPARK (swe)
PROJECT ROTTEN (swe)
KOPFER KAT (swe)

Klara deejays:
DjAnneli (swe), Torny Gottberg (swe), Tobias Eliasson (swe) Lazerstefan (swe), Ersatz (swe), TPM aka Anders (swe), Conan (swe), ALladdin (swe)
More to come

Datum: 14-16 april 2011
Åldersgräns: Från 18 år
Från: Värtahamnen Stockholm – Sverige
Fartyget avgår från Stockholm: 14 april kl.17:45
Till: D-terminal Tallinn – Estland
Fartyget är åter i Stockholm: 16 april kl.10:00
Fartyg: m/s Victoria
Kapacitet: 2,500 passagerare
Pris: från 895 sek / person

Bokning och mer info: Tallink Silja, tel 08-666 3333. Produktkod att ange vid bokning: DAS11

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …