Monday , December 30 2024

Madness – John Reed – House of Fun: The Story of Madness

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[bok, Omnibus Press, betyg: 0]

Åttiotalets mest framgångsrika singelband i Storbritannien, Madness, var mer än bara ett gäng pösbyxade cockneyfilurer som i baktakt skankade fram på rad. Från “Our House” och “House of Fun” till mästerverket The Liberty of Norton Folgate förra året har Camdenseptetten levererat lågmälda, typiskt brittiska vardagsiakttagelser i samma tradition som Ray Davies och Damon Albarn.

I det sena sjuttiotalets ska-revivalvåg var Madness ett lättsammare, mer humoristiskt alternativ till uttalat politiska grupper som The Specials på 2 Tone Records. I House of Fun: The Story of Madness placerar John Reed in dem i ett större sammanhang där han börjar med att gå några hundra år tillbaka i historien för att få oss att förstå vad det innebar för Madness att ha sina rötter just i Camden Town och Kentish Town, och inte i någon angränsande del av norra London. Gruppmedlemmarna växer upp med ska, reggae, Motown, The Kinks och Roxy Music, och visar sig givetvis ha haft de brokiga uppväxter man förväntar sig av sju charmiga slynglar från London.

House of Fun är en tung tegelsten till lunta som väger in på cirka femhundra sidor, och det ambitiösa upplägget är både en styrka och en svaghet. Ibland gräver författaren ner sig i detaljer som nog bara de allra värsta Madnessnördar kan ha något intresse av. För mig blir det mycket mer spännande när han tar upp de sociala frågor som varit aktuella i Storbritannien under de senaste decennierna. Man kan till exempel notera hur till synes motsägelsefullt det är att Pauline Black, som skulle komma att bli sångerska i The Selecter, ursprungligen introducerades för ska, reggae och Tamla Motown genom vita skinheads. Reed nämner även den socialistiska Red Wedge-turnén, som Madness medverkade i tillsammans med artister som The Style Council, Billy Bragg och The Redskins, samt Morrisseys kontroversiella framträdande på Madstock 1992. Som lektion i nutidshistoria och modern brittisk populärkultur är House of Fun: The Story of Madness mer än värd några timmar av din tid.

Om Webbmaster

Kolla även

Kille som flyttar med blomma och flyttlåda under armen.

Flyttkartonger: Enkelt, smart och hållbart

Går du i tankar på att flytta? Alla som flyttat vet att det är en …