Jim Hanft – Weddings Or Funerals

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Veranda Records, betyg: 7]

Producenten Lasse Mårtén upptäckte Jim Hanft i New York där han spelade, bjöd in folktrubaduren till Sverige och Decibel Studios, producerade och mixade Weddings Or Funerals som spelades in tillsammans med svenska musiker och resultatet gavs ut på Veranda Records. Jag gillar plattan. Det här är fin folkpop av modernt snitt. Jim Hanfts röst och sånger fungerar utmärkt med musiker som Rikard Lidhamn och Magnus Olsson (Oh Laura), Anders Pettersson (Deportees, Melissa Horn) och Surjo Benigh (Ulf Lundell) bakom ryggen. Ibland sjunger amerikanska sångerskan Samantha Yonack också, vilket ger lite röstmässig variation. Det är ett jämnt album med berättande och målande texter, ett varmt och ibland lite mörkt och vemodigt sound som fyller ljudbilden med djup och spänning. En skön elgitarr dyker upp och ger den där känslan av långa, ödsliga bilturer i ökenmiljö som så ofta exponeras i amerikanska filmer, och även om detta inte är country så tangerar musiken gränsen emellanåt. Ska jag nämna några favoritlåtar så hamnar “Kerosene”, “Run my love”, “By the stream”, “In this film” och “Protocol” överst på den listan. Men godbitarna här är många fler än så. Jim Hanfts låtar är generellt försedda med starka melodier och njutbar inramning och blir sällan träigt tråkiga som mycket annat inom folkgenren. Lasse Mårtén visste vad han gjorde när han tog hit den här killen och såg till att Weddings Or Funerals fick födas på svensk mark.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …