Robert Montgomerie – The Longing

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Montgomerie Records AB / Musichelp, betyg: 6]

The Longing är mastrad i Abbey Road Studios av Alex Wharton och Steve Rooke, den sistnämnde ansvarade för stereoutgåvorna av samtliga re-mastrade Beatles-album, men det är knappast därför Robert Montgomeries debutalbum ibland påminner om såväl Beatles som Paul McCartney och hans Wings. Det handlar snarare om låtarna, om melodierna och det varma soundet. Under 90-talet var Robert Montgomerie, som trots namnet är svensk, en framgångsrik aktör i vinbranschen, men han drabbades av utmattningssyndrom och la om riktning. Ur detta skapades så småningom The Longing. Nu håller inte denna cd hela vägen, enligt mitt tycke. När låtarna är som bäst är de skitbra, men i längden blir det för lugnt, för tillbakalutat och nästan lite amerikanskt såsigt, när det är som allra värst. Om detta beror på Montgomeries delvis amerikanska uppväxt eller något annat låter jag vara osagt, men när det blir för sockersött, inställsamt, mjukt och inlindat i stråkar blir det också tråkigt. Plattan hade inte lidit av lite ös och klös på sina håll eller ett rebelliskt långfinger som spräcker upp den varma, trygga mjukisstunden i vuxensoffan. Dock tar inte dessa invändningar på något vis udden av höjdpunkter som “Path of love”, “Absence of light”, “God´s major mistake”, “Godspace” och “Backwards”. Utmärkta poplåtar, allihop. Skivan ges ut i form av en 48-sidig bok med lyrik och andra texter, samt på vinyl, så det är bara att välja media.

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …