Kamelot – Poetry For The Poisoned

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ear Music/ Playground, betyg: 8]

Kamelot har gjort det igen – ett nästan perfekt album med vackra melodier, varierade låtar, spänstiga symfoniska element som samsas med energisk power metal och tyngre alster, högkvalitativ sång och lika högkvalitativa instrumentala insatser. Det är ett nöje att ge sig in i det mörkt vemodiga och visuellt drömframkallande landskap som skapats i och med Poetry For The Poisoned och jag har vistats där i åtskilliga timmar vid det här laget. Fler lär det bli. Bland gästartisterna på albumet märks Simone Simons från Epica, Gus G från Firewind, Dream Evil, Old Man´s Child, Ozzy Osbourne och många andra, Björn “Speed” Strid från Soilwork och Jon Olivia från Savatage, underbara Trans-Siberian Orchestra och förstås, Jon Olivia´s Pain. Den norsk-amerikanska gruppen med operaskolade sångaren Roy Khan och gitarristen Thomas Youngblood i spetsen har med Poetry For The Poisoned fått ur sig Kamelots nionde fullängdare och även om albumet knappast tar några dinosauriesteg framåt i utvecklingen, så har man skapat storartad musik där man befunnit sig ett tag nu. Det duger gott. Varför förändra ett vinnande koncept så länge det inom konceptet finns utrymme för så starka låtar som dessa? Poetry For The Poisoned är trots sina progressiva inslag ingen svår platta att ta till sig. Istället känns den nästan självklar och mig träffade den i hjärtat direkt.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …