Nina Kinert – Red Leader Dream

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Headstomp / Playground, betyg: 6]

Inspirerad av Star Wars-filmerna och med lätt flummig, rytmisk Enya-liknande musik som soundtrack till sin rymdsaga har Nina Kinert med Red Leader Dream skapat sitt fjärde album. Plattan är ett audiellt manus till en tänkt, sjunde Star Wars-film som utspelar sig på en ökenplanet där kärlek, hopp och äventyr är viktiga ingredienser i storyn. Viktiga ingredienser är samtidigt de gäster från grupper som Silverbullit, Paintbox, Torpedo, Tiger Lou, Division Of Laura Lee och The Tiny som hakat på för att göra verklighet av Kinerts “filmmusik”. Och givetvis Christoffer Berg (Fever Ray, The Knife, Hird) som mixat cd:n. Viktigast av alla är dock Kinert själv som rott det här projektet i hamn och som lirar keyboards och sjunger alldeles utmärkt. Låter det hela pretentiöst och pompöst? Det är det kanske, eller åtminstone ambitiöst. Men musikaliskt är inte Red Leader Dream något proggigt storverk av Rick Wakeman med femtonminuterslåtar uppdelade i diverse akter eller någon bombastisk rymdopera i trippelformat. Tyvärr. Faktum är att du kan ignorera hela konceptet här om du föredrar det, och bara lyssna på de tio, fullt normallånga låtar som Red Leader Dream innehåller. En del av dem är väldigt lyckade, så som “Tiger you”, “4-ever” och “25” medan andra inte känns särskilt påtagliga alls. Nina Kinert tycks dock vara ett eget konstnärligt uttryck på spåret och det blir spännande att se till vilka planeter det kommer bära framöver.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …