Django Reinhardt – Django d´Or

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Gazell Records / Border, betyg: 7]

Jean Baptiste Reinhardt föddes 1910 i Belgien och dog fyrtiotre år senare i Frankrike, där han också växte upp som barn. Django Reinhardt var en belgisk-fransk självlärd jazzgitarrist och violinist av zigenarfamilj, som anses tillhöra Europas allra främsta och mest betydelsefulla. Detta, trots att han som 18-åring råkade ut för en brand som smälte samman två av hans fingrar på vänsterhanden. Albumet Django d´Or innehåller tjugofem låtar, samt sus och brus från de gamla inspelningarna, och då det i år är 100 år sedan gitarristen föddes ska detta naturligtvis uppmärksammas. Det gör Gazell Records genom att ge ut denna samling och kalla den Django d´Or efter det jazzpris som uppkallats efter gitarristen. Vad vi snackar om här är alltså instrumentaljazz och ett intressant musikaliskt dokument från en svunnen tid; nämligen 30- och 40-talen. Merparten av inspelningarna är gjorda tillsammans med violinisten Stéphane Grappelli och gruppen le Quintette du Hot Club de France som Django bildade 1934. Men här finns också “St. Louis blues” med Louis Gasté på gitarr och Eugéne d`Hellémes på bas, Django ensam som gör “Tea for two” och några låtar med le Quintette du Hot Club de France utan Grappelli, samt avslutande “Lover man” med Grappelli utan bandet. Överskottet från skivan går till nämnda jazzpris som tidigare tilldelats bland andra Lars Gullin, Jan Johansson, Monica Zetterlund, Esbjörn Svensson och många andra av våra stora jazzmusiker i Sverige. Skivan rekommenderas alla med intresse för gammaldags jazz.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …