V/A – Jon Savage Presents Black Hole, Californian Punk 1977 – 80

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Domino / Playground, betyg: 6]

Oavsett från vilken stad, stat eller land en punksamling från 70-talet kommer så finns där naturligtvis låtar och band som inte känns särskilt relevanta längre. Om de nu någonsin har varit det. Kaliforniens punk- och hardcorescen är på intet sätt något undantag, men här finns ändå höjdpunkter som än idag är kul att höra. Jon Savage Presents Black Hole, Californian Punk 1977 – 80 är otvivelaktigt ett historiskt dokument och som sådant har cd:n ett mervärde, oavsett hur mycket eller lite man uppskattar låtarna och banden. Innehållet är kvalitativt varierat. Samtidigt är det här också en generös samlingsplatta, med tanke på att skribenten Jon Savage (som skrivit boken England’s Dreaming: Sex Pistols And Punk Rock (1993) och medverkat till dokumentärerna The Brian Epstein Story (1998) och Joy Division (2007), A History Of Group, Time And Place) samlat ihop hela tjugosex låtar. Här finns ett smakprov med scenens största stolthet Dead Kennedys förstås, men också med The Germs, The Zeros, The Dils, Black Randy & The Metro Squad, The Weirdos, The Flesheaters, The Sleepers och många andra mer eller minde välkända namn från Los Angeles med omnejd. Låtar som “I hate the rich”, “Peer pressure”, “We are the one”, “Nothing means nothing anymore”, “Black hole” och “Victims of terrorism” ger en bild av bredden (som inte är så bred).

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …