Netherbird – Monument Black Colossal

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Scarecrow Recordings / Sound Pollution, betyg: 6]

Netherbird var en duo och ett studioprojekt när de fullängdsdebuterade med The Ghost Collector 2008, men har sedan dess vuxit till en kvintett, redo att turnera och sprida mörker var än de drar fram. När Monument Black Colossal spelades in satt Adrian Erlandsson (Paradise Lost, ex- At The Gates, The Haunted och Cradle Of Filth) på trumpallen, men han ersattes strax av Erik Röjås. Övriga musikanter är de två ursprungsmedlemmarna Nephente (sång) och Bizmark (gitarr och keyboards), samt Johan Nord (gitarr och sång) och Tobias Gustafsson (bas) som tidigare lirade i Eucharist. Monument Black Colossal bjuder på en många gånger vacker, melodiös och episk black metal, med inslag av såväl goth som döds. Tempot är varierat, ofta snabbt men ibland också doomigt, vilket gör att jag inte tröttnar så fort som brukligt när det gäller den här genren. Dock är plattans första halva den som känns mest engagerande, medan jag kommer på mig med att tänka på annat ju fler låtar som passerar. Jag tappar dock aldrig greppet fullständigt, vilket vittnar om att Monument Black Colossal är en fullt möjlig växare. Nephente i sin tur varierar visserligen sina röstresurser, men sjunger aldrig helt rent, vilket säkert bidrar till mina plötsliga tankevandringar. Musikaliskt är nämligen Monumental Black Colossal klart tillfredsställande.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …