Saturday , April 13 2024

Kirlian Camera – Not Of This World

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Trisol / Sound Pollution, betyg: 9]

1981 debuterade italienska Kirlian Camera med en vemodig, mörk och självbetitlad ep-skiva som jag blev handlöst förälskad i, men som aldrig gjorde avtryck i Sverige och som förmodligen inte ens distribuerades här. Sedan dess har bandets sound utvecklats och förändrats, liksom musiken i sig, och syntarna har fått full dominans. Kirlian Camera har följt med sin tid, blivit rytmiskt hårdare, mindre depprockiga, mer energiska, men för den skull inte lagt det experimentella, det vemodiga och vågade på hyllan. Not Of This World är en trippel-cd, utgiven i ett dvd-liknande konvolut, försett med en bok som innehåller information om varenda låt och snygga färgbilder på skallige Angelo Bergamini och vackra sångerskan Elena Alice Fossi. Skivorna innehåller tidigare outgivna spår, remixer, liveupptagningar, rariteter, nyskrivet material och äldre låtar. Merparten av materialet är baserat på gruppens 90- och 2000-tal, men i och med “Autumn room” går man tillbaka så långt som till 1981. Lite annat från 80-talet har också fått rättmätigt utrymme här. Att lyssna igenom tre fullspäckade cd-skivor som dessa ett flertal gånger är synonymt med att se igenom hela Sagan Om Ringen-trilogin ett par gånger utan uppehåll och sedan redogöra för handlingen, så jag nöjer mig med att säga följande: fans till Kirlian Camera, nytillkomna som gamla, bara måste ha Not Of This World. Detta är en högst relevant och nödvändig utgåva. För er som aldrig har hört bandet, men som gillar elektronisk musik, atmosfäriskt djup, starka låtar och stor variation kan plattan bli som första gången ni har sex: oerhört njutningsfullt och en sprillans ny och spännande upptäckt som gärna återupplevs många gånger. Med andra ord: detta är en kick för alla!

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …