OMD – History Of Modern

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Blue Noise / 100% / Border, betyg: 8]

Någonstans omkring Crush och The Pacific Age tappade OMD (Orchestral Manoeuvres In The Dark) riktning och blev mer av ett utslätat popband än det utmärkta syntband de tidigare varit. Publiken gav upp successivt, OMD lade ner, och sedan 1997 har gruppen inte existerat. Undantaget är ett tillfälligt gig för tysk tv 2005, och det var där och då som diskussionerna kom igång igen om en eventuell återförening. Under 2007 turnerade man med gammalt, klassiskt material, men med nya History Of Modern är bandet tillbaka på allvar. Och bäst av allt: detta är en ovanligt lyckad och fräsch återförening! History Of Modern är en skiva med starka låtar, med dominerande syntar, med de fyra originalmedlemmarna intakt, med ett sound som får äldre fans att känna igen sig, samtidigt som Paul Humphreys och Andy McCluskey har varit smarta nog att modernisera sin musik, istället för att bara kopiera och upprepa sina tidigare verk. Skivan är mixad av Mike Crossey (Arctic Monkeys och Foals) och omslaget är designat av Peter Saville som också skapade bandets riktigt tidiga omslag. Jag tycker att History Of Modern är en extremt lyckad syntplatta. Få av de tretton låtarna är utbytbara, “Pulse” är en cool sexlåt som frångår engelsmännens stil, “Sister Marie says” skrevs redan -81, men texten kom till senare, titelspåret, uppdelat i part 1 och 2, är utmärkt danssynt, “Sometimes” är stor romantik och inkluderar kvinnlig sång… Jag kan fortsätta i evighet, men skaffa istället albumet. Har du någon gång gillat OMD kommer du göra det igen.

Om Webbmaster

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …