Rasmus Nyåker – Back At Square One

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, KUF Records / Dead Frog, betyg: 4]

Beatles Let It Be-vinyl ligger krossad på baksidan till Rasmus Nyåkers cd-konvolut och ska kanske symbolisera det generationsbyte av “gubbpop” som beskrivs i pressreleasen. Men är Back At Square One den nya generationens gubbpop så kan jag bara konstatera att den gamla var långt bättre och mer nyskapande för sin tid. Nyåker beskriver sin debutplatta som en dagbok över sin 30-årskris, med nostalgiska tillbakablickar mot åren på 90-talet då triphop, britpop, electronica och techno dominerade hans musikaliska värld. Helt okay så långt, men resultatet gör mig inte direkt andlös. Snarare tvärtom. Förutom att själva soundet är kraftlöst och nästan vekt, såsom det kunde vara på 80-talet ibland, så känns låtmaterialet minst sagt splittrat, och trummaskinerna låter plastigt taniga. Helhetsintrycket blir lite mjäkigt, helt enkelt, men cd:n är inspelad i Nyåkers vardagsrum och man kanske inte kan begära proffsljud och fullt tryck i det läget. Dessutom är tretton låtar alldeles för många och den röda tråden, rent musikaliskt, är svår att finna. Det finns dock spår här som är mer spännande än andra. Till dessa räknar jag “Easy tricks” som har en schysst melodi, innerligt sjungna pianoballaden “A home” och “MG midget”. Gästande sångerskor är Lina Lantto, Hannah Nilsson, Felicia Ni

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …