Thursday , July 18 2024

Bandjo – Bandjo

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Force Majeur / Playground, betyg: 8]

Jacob Haage och Fredrik Hampus Johansson rör sig i den psykedeliska sfären där spacerock-effekter, syntar och tvärflöjt samsas i hjärtat av den kosmiska musiken. Sju spår, det längsta lite över åtta minuter, bjuder den självbetitlade cd:n på. Och nog är det flummigt och fluffigt och flytande alltid, men låtarna är ändå låtar, och inte bara långa syratripper utan mål och mening som det kan bli ibland inom genren. Sång förekommer tämligen ofta och de gamla krautrocklegenderna Amon Düül II, Neu, Faust och Can torde känna tillfredsställelse över att ett Stockholmsband som Bandjo förvaltar det tyska arvet så väl. Speciellt med tanke på att de inte låter influenserna ta överhand, utan istället skapar något egensinnigt och ytterst personligt. Med titlar som “Unknown island”, “Space weather” och “Haze over” lär bandet aldrig bli en angelägenhet för den stora massan, för melodiradion eller de konventionella hitlistorna. Men för oss som föredrar att trippa utan kemiska hjälpmedel är albumet en tilltalande, meditativ, men samtidigt händelserik resa som man gärna gör många gånger. Själv kommer jag med säkerhet förvandla det här albumet till en av sommarens soundtracks, då den är som gjuten att ligga på rygg i solen och studera molnens framfart tillsammans med. Och regnar det lär den värma i tältet på alla kommande festivaler. Har ni inte hört Bandjo tidigare så börja med “You & and the sun” som också släppts på singel, och åk sedan med hela vägen.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …