Thursday , July 25 2024

Árstíðir – Árstíðir

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Linda Iliste)

[album, Adore / Border, betyg: 8]

I juli 2008 bildades Árstíðir. Under sina två verksamma år har bandet blivit ett av sitt hemlands mest verksamma, med två listettor, längre turnéer och tv-framträdanden i ryggen. Árstíðir har också vuxit från sina ursprungliga tre till dagens sex medlemmar.

Den självbetitlade debuten är nu släppt i Sverige och domineras av akustiska gitarrer, cello, piano och högklassig stämsång. Ingredienserna för med små men skickliga medel känslorna till stora vidder, oemotståndliga som det isländska landskapet. Atmosfären är melankolisk med en riklig dos intimitet. Den ödesmättade slidegitarren i Heiðin svävar som en osalig ande medan ett tyngre spår som Kill Us vittnar om de många medlemmarnas bakgrund på den isländska rock- och metalscenen. Avslutande åtta minuter långa sorgesången Siðasta Kveðjan känns i det närmaste hudlös och ger känslan av att Árstíðir gör musik av samma stoff drömmar vävs av.

Skivan är inspelad i Islands äldsta studio, Hljóðrita, där musikernas strävan att fånga den akustiska, ärliga känslan i musiken inneburit att de suttit i ring och spelat in med samtliga instrument samtidigt. Ambitionen når fram. Árstíðir tonar fram som vore de i rummet och deras sorgsna värme känns välkommen även mitt i sommaren. “Songs that bring people together” heter det på bandets hemsida. Utan tvekan.

Om Webbmaster

Kolla även

Lucifer’s Aid omtolkar tre låtar från Springsteens “Nebraska”

1982 släppte Bruce Springsteen det tidlösa albumet Nebraska.  Mellan den överdådiga The River-dubbeln och den …