The Mission – Dum-Dum Bullets

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[samling, SPV/Playground, betyg: 5]

När jag, för lite drygt ett år sedan, intervjuande Wayne Hussey, berättade han att The Missions nästan trettio år långa karriär, efter många och men, hade nått sitt slut. Bandmedlemmarna hade bestämt sig för att skiljas i samförstånd och ta farväl av publiken med flaggan i topp.

Det var därför med viss förvåning jag mötte nyheten att “The Mission hade släppt en ny skiva”. Mysteriet fick sin förklaring när jag tittade närmare på produkten. Det visade sig inte handla om ett nytt studioalbum, utan om en samling med gammal skåpmat.

På Dum-Dum Bullets delar “digitala b-sidor” (bonuslåtar från nedladdningsbara singlar), demoinspelningar och bortglömda spår på utrymmet. Kompilationer av det här slaget är i regel väldigt ojämna. Dum-Dum Bullets är inget undantag. Här finns ett par fina låtar (som new wave-rockiga “Chelsea Blue” och dramatiska”Room 22″) som hade platsat på vilket The Mission-album som helst. Men här finns även en massa utfyllnadsmaterial. Ett flertal spår känns halvfärdiga och borde kanske ha stannat kvar på Husseys hårddisk. Inte heller de annorlunda versionerna av diverse låtar från bandets sista fullängdare, God Is a Bullet, fyller någon större funktion.

Om du, av någon anledning, har missat The Missions mörka rock, finns det all anledning att kolla upp Leedsbandet. Dum-Dum Bullets är emellertid inte rätt plats att börja. Den här “överkurskompilationen” rekommenderas främst till notoriska samlare och Wayne Hussey-fanatiker.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …