Autechre – Oversteps

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Gästskribent )

[album, Warp / Border, betyg: 8]

Det är svårt att skriva om artister som inte låter sig jämföras med andra. Som Autechre. För i 20 års tid har Sean Booth och Rob Brown omsorgsfullt mejslat fram ett unikt universum, i vilket rytmerna stapplar, melodierna framträder i fragment, och vartenda litet ljud låter som om det samplats från framtiden. Det går bara inte att jämföra Autechre med något annat än Autechre. Så när duon nu släpper sitt tionde album, kan jag faktiskt inte beskriva det bättre än så här: Oversteps är ett mindre fragmentariskt album än Quarastice. Det är mjukare än både Untilted och Draft 7:30. Det är inte lika knepigt som Confield eller LP5. Det är inte heller lika rytmiskt som Chiastic Slide eller Tri Repetae, utan snarare böljande melodiskt som Amber och Incunabula. Fast med en uppdaterad, superslipad och skalpellvass ljudbild, förstås. De redan frälsta kommer att förstå. Skeptikerna kommer att förbli skeptiska. Och båda har på sitt sätt rätt. Autechre gör ju vacker men konstig musik.

Text: Fredrik Franzén

Om Webbmaster

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …