Monark X – Vart Är Vi På Väg?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Buzzbox / Sound Pollution, betyg: 6]

Monark X står med ena foten i 70-talets politiska proggrörelse – att man valt göteborgska Nacksvings studio förstärker intrycket – och med den andra i den mer popiga punkens fyllespyor. Vart Är Vi På Väg? innehåller sju vänsterpolitiska låtar, framsjungna på svenska av Pelle Andersson och Jocke Jönsson som med sina olika dialekter är lätta att särskilja. Malin Henrikson – som om jag har fattat saken rätt – tidigare var medlem i bandet, gästar på saxofon och så finns här några vokalister som körar också. Monark X som kommer från Hultsfred bildades 2007 och har ett par plattor bakom sig vid det här laget. De har lirat på några av Sveriges största festivaler såsom Hultsfred, Peace & Love och Siesta och detta tycks vara deras tredje skivsläpp. Nyskapande är det givetvis inte, varken musikaliskt eller textmässigt, men i dagens borgar-Sverige känns det rätt naturligt att protestgrupper som Monark X får vind i seglen. Det är en gammal tradition som återupplivas och för att rebellisk musik ska frodas krävs det att det finns något reellt att protestera emot. Monark X ger sig på Reinfeldt, sjunger om a-kassan, socialbidrag, arbetslösheten, att ta från de rika och ge till de fattiga, monarkin, Stureplan, Scania och dylika ämnen. Det är inte ofta man hör ordet solidaritet längre, men här avfyras även det. Om sedan Sverige är redo för en ny vänstervåg vet jag inte, men Monark X gör i alla fall vad de kan för att sätta fart på den.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …