Thursday , April 18 2024

Nitzer Ebb (Radiointervju)

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Stefan Albinsson)

Nitzer Ebb släpper i veckan sin första singel “Once You Say” på nästan 15 år. På låten har man fått hjälp av Martin L Gore med bakgrundsång. Man är också aktuella med albumrelease och som förband åt Gores band Depeche Mode. Turnén når Sverige kommande vecka. Zeros Stefan Albinsson har som enda journlist fått en radiointervju med samtliga medlemmar via Skype. Intervjun är 45 minuter lång och avslöjar mycket om bandets karriär och framtid.

Nitzer Ebb (Intervju via Skype )

Stefan Albinsson intervjuvar Bon Harris, Douglas McCarthy och Jason Payne via Skype.

Nitzer Ebb – Fakta
Sällan har väl ett synthband varit så inflytelserikt som Nitzer Ebb – det går att hitta spår av deras stilbildande energiska synthindustri i så gott som all synthmusik av idag, och de har med sitt kalla driviga kompromisslösa beatbubblande maskineri även haft stor inverkan på dagens moderna elektroniska dansmusik.

Nitzer Ebb bildades 1982 och släppte ett gäng singlar på eget bolag innan de 1987 blev signade av legendariska Mute Records (Depeche Mode, Erasure, Moby, Nick Cave & The Bad Seeds, Goldfrapp, Einstürzende Neubauten). 1987 kom debutalbumet “That Total Age”, av många ansett som ett av de bästa synthalbumen någonsin.

Året därpå begav de sig ut på en gigantisk världsturné som förband till inga mindre än stadiumsynthrockarna Depeche Mode på deras Music For The Masses Tour, något som gav bandet enorm massmedial uppmärksamhet och ett stort följe trogna fans.

1989 släpptes uppföljaren “Belief” och 1990 kom albumet “Showtime”, båda producerade av megaproducenten Flood (U2, Smashing Pumpkins, Depeche Mode). 1991 var det dags för Alan Wilder i Depeche Mode att inta producentrollen på plattan “Ebbhead”. 1995 kom vad som många trodde var Nitzer Ebbs sista platta “Big Hit”, återigen med Flood som producent.

Nitzer Ebb splittrades kort därefter men är nu alltså tillbaka, och det med besked. Industrial Complex bjuder på 11 spår smattrande synthindustri – originalsoundet finns där men Nitzer Ebb visar även en mognad som få andra synthband visat upp, och vi bjuds på ett smörgåsbord av nya influenser och utveckling utan att originalsoundet förringas.

På första singeln “Once You Say” står ingen annan än Depeche Mode’s låtskrivare Martin L Gore för bakgrundssång.

Nitzer Ebb befinner sig just nu på turné, återigen som förband till Depeche Mode på europadelen av deras Tour Of The Universe-turné. Cirkeln är sluten.

Turnédatum:

25 Januari – Malmö Stadion
(förband till Depeche Mode)

26 Januari – Scandinavium Göteborg
(förband till Depeche Mode)

27 Januari – Storan Göteborg

31 Januari – Globen Stockholm
(förband till Depeche Mode)

Om Webbmaster

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …