Erben der Schöpfung – Narben der Zeit

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, M.O.S Records / Soulfood, betyg: 6]

När jag häromåret besökte Liechtenstein, fascinerades (och förskräcktes) jag av hur ultrakonservativt det lilla alplandet var. Min intervju med furstendömets enda alternativa band, Weltenbrand, blev högintressant. Gruppens kärna, makarna Oliver och Dina Falk, berättade att det inte alltid var lätt att skilja sig från mängden i en minatyrstat där kvinnor fick rösträtt först 1984(!) och tre fjärdedelar av befolkningen är djupt troende katoliker.

“Vi ser oss inte som del av någon genre eller subkultur. Istället försöker vi göra vår egen grej”, förklarade Oliver. Dessa ord kan låta klyschiga, men när de uttalas av en tillbakadragen bohem bosatt uppe i bergen i ett lilleputtland som inte ens existerar på den musikaliska kartan, bör de tas på allvar. Weltenbrands mystiska blandning av medeltida körer, filmiska stämningar, gotiska gitarrer och neoklassiska harmonier lät inte heller som något jag hört tidigare.

Det är därför inte utan spänning jag sätter mig och lyssnar på Narben der Zeit, det nya albumet från Weltenbrands sidoprojekt Erben der Schöpfung. Musiken som strömmar ur högtalarna är mörk och mycket dramatisk. På den punkten skiljer sig Erben der Schöpfung inte nämnvärt från moderbandet. Den stora skillnaden är att ett flertal av låtarna har ett tungt ebm-beat och faktiskt skulle gå att dansa till (vilket verkligen inte är fallet med Weltenbrands skymningssymfonier).

Efter ett par genomlyssningar är jag frestad att kalla Erben der Schöpfung “en hyfsad hybrid mellan Das Ich och Nightwish”, men det gör egentligen inte bandet rättvisa. För här finns även inslag av metal, neofolk och den genuina mystik som gör Weltenbrand till ett intressant band. Apokalyptiska vaggvisor framförda på liechtensteinsk tyska har ju något visst. Dina Falk är dessutom en mycket kompetent sångerska, som helt på egen hand lyfter Narben der Zeit till hyggliga höjder.

Så är den här skivan värd att kolla upp? Jo, det tycker jag.

Det finns bara ett gotiskt ebm-metalband från Vaduz. Så varför inte testa något nytt? Liechtensteins musikscen har mer att erbjuda än bara joddel och koskällor!

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …