Skilla – To Our Mums And Dads, Brothers And Sisters, Friends And Lovers

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, National/ Bonnier Amigo, betyg: 8]

Fem tjejer från Malmö albumdebuterar med den långa titeln To Our Mums And Dads, Brothers And Sisters, Friends And Lovers, samt en stor portion originalitet och genreöverskridande alternativpop som kräver lyssnarens omedelbara uppmärksamhet. Skillas sångerska och violinist Nina Christensen har en klart speciell röst, ovärderlig för helheten, men gruppen har också låtar som står ut rejält. Inledande “Seven seas”, “Tragic song” och munspelsförsedda “Recycling”, för att nämna ett fåtal spår, känns definitivt okonventionella och jag älskar uppfinningsrikedomen och modet att kliva utanför det förväntade. Skilla är helt sina egna och det gör mig förbannad att jag missade deras spelning på Debaser förra månaden, men det misstaget ska inte upprepas. Är gruppen lika förförisk och teatralisk live som de låter på albumet, måste deras konserter vara en upplevelse. Jag hoppas att kvintetten aldrig lutar sig tillbaka, sandpapprar ner kanterna och låter underordna sig som de flesta band gör förr eller senare, vars tidiga plattor är som denna: vild, otämd, aningen snårig, personlig och överraskande i såväl det stora som det lilla. En grupp som Skilla kommer med all sannolikhet inte att älskas av alla – det gör sällan alltför originella grupper – men att de kommer dra en stor publik och skörda framgångar, även utanför Sverige, tvivlar jag inte en sekund på. Och jag kan bara önska damerna lycka till på denna välförtjänta resa.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …