Saturday , October 1 2022

Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet – Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Blue Note / EMI, betyg: 7]

År 1963 gav tenorsaxofonisten John Coltrane och croonern Johnny Hartman ut en numera klassisk lp – för övrigt en av mina absoluta favoriter – på bolaget Impulse, där de gjorde sammetslena tolkningar av standardlåtar och evergreens. Förra året föreslog entusiasten Kjell Carlsson på EMI att Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson skulle göra en jazzplatta med Coltrane & Hartman som utgångspunkt. Resultatet hamnar någonstans mellan cool jazz och Carlsons brittiska, mer rytmiska mod-influenser från sextiotalet.

Johnny Hartman var egentligen ingen jazzsångare, och det är inte Magnus Carlson heller. Han är som bäst när han får halvsnyfta i de högre registren, som på knarklangarballaden “Sugar Man”. Kompgruppen The Moon Ray Quintet, med namn som Goran Kajfe

Om Webbmaster

Kolla även

Unify Separate, 2022

Unify Separate samarbetar med Richard Oakes från Suede

På nya singeln med svensk/skotska Unify Separate gästar ingen mindre än Richard Oakes från Suede. …