Wednesday , July 17 2024

Arctic Monkeys – Humbug

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, Domino / Playground, betyg: 5]

I videon till “Crying Lightning”, förstasingeln från Arctic Monkeys nya album Humbug, frodades Led Zeppelin-estetiken: dristiga sjöfarare i vikingarnas kölvatten som spelar gitarr bredbent ombord på ett skepp som trotsar stormen och natten. Mer “äkta” än så kan rockmusik aldrig bli. Gruppen är i färd med att göra den klassiska resan från chavs och townies i någon ölhetsigt aggressiv brittisk innerstad till nedrökt sävliga stoners i den amerikanska öknen.

Albumet är delvis producerat av James Ford från Simian Mobile Disco i Brooklyn, delvis av Josh Homme från Queens of the Stone Age i Joshua Tree, den elefantkyrkogård dit dinosaurrockare beger sig för att dö. Eller kanske inte dö, men nog känns Arctic Monkeys slöare och mer energifattiga än någonsin. Produktionen är egentligen otroligt välgjord, med stor pondus i de långsamt malande gitarrerna, men Arctic Monkeys ska inte låta som Black Sabbath. Och det mästerverk Alex Turner skapade med sitt sidoprojekt The Last Shadow Puppets får Humbug att framstå som en ännu större besvikelse. Suggestivt melankoliska “The Jeweller’s Hands” pekar i rätt riktning. Så vill jag höra dem nästa gång.

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …