Pixyblink & Rhea Tucanae – Fungi From Yuggoth

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Ad Inexplorata/ Sound Pollution, betyg: 8]

Ibland, som i “Recognition” kan man fortfarande höra ekot av Cosmic Overdose i Dan Söderqvists (här av någon anledning kallad Rhea Tucanae) musik. Söderqvist, som utgör hälften av Twice A Man sedan många år tillbaka, har med albumet Fungi From Yuggoth (baserad på diktsamlingen av H.P. Lovecraft med samma titel) och Kalifornien-artisten Pixyblink – som tillsammans med Rhea Tucanae läser/sjunger texterna – skapat en vilsam, fantasieggande och konstnärlig platta. Den tenderar det psykedeliska, precis som Cosmic Overdose också gjorde, men på ett annat sätt. Atmosfären är mjuk och varm. Pixyblinks röst behaglig och påminner ibland lite om ett sagoväsen, medan musiken varierar mellan ambient, experimentell, popig och mer konventionell. Om man nu kan använda ett ord som konventionell i det här sammanhanget? Melodierna är ofta vackra och kosmiska, men med mörkt hotfulla underströmmar, och Fungi From Yuggoth är ingen skiva som sjunker in i brådrasket. De elva låtarna och Lovecrafts poesi, som går att läsa i cd-häftet, kan upptäckas och återupptäckas flera gånger om. Det är en del av skönheten med utgåvan. Skivan är mångsidig och händelserik, elegant och besynnerlig, lite som en science fiction-film a´ la År 2001 – Ett Rymdäventyr eller Solaris. Fascinerande och engagerande, trolsk och drömsk.

Om Webbmaster

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …