Saturday , April 20 2024

The Movements – For Sardines Space Is No Problem

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Sulatron Records / Border, betyg: 5]

En temaskiva om åter högaktuelle Christer Fuglesang? En musikalisk hyllning till mannen som försatt Sverige i rymdfeber?

Det råder inga tvivel om att det göteborgska musikkollektivet The Movements har höga ambitioner med For Sardines Space Is No Problem. Och även om de inte lyckas fullt ut, förtjänar de all respekt för albumet.

Fuglesang-hyllningen är en uppfriskande blandning av spacerock, kraut, folkmusik och psykedelisk pop. När jag lyssnar på skivan leds tankarna stundtals till tidiga Tangerine Dream, stundtals till Hawkwind och 13 Floor Elevators. Även Bo Hansson, Marillion och Mogwai är referenser som dyker upp i huvudet.

De instrumentala spåren (som “A Birth Under the Northern Sky” och “Ministers of Space”) är alldeles utmärkta. Däremot övertygar inte de vokala inslagen. Även produktionen känns lite småtråkig. Gitarrmattorna har tyvärr inte den rena och luftiga känsla man brukar förknippa med rymdresor.

Trots dessa små brister är Fuglesang-skivan värd att undersöka. Bättre bakgrundsmusik till astronautens spännande dagbok “13 dygn i rymden efter 14 år på jorden” är det nog svårt att hitta.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …