Mechanical Moth – Rebirth

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[album, Scanner, betyg: 7]

Rebirth är fjärde albumet från Mechanical Moth, en grupp som genom åren haft viss omsättning vad gäller medlemmar men också viss variation på sin stil. År 2009 är helt säkert året då Mechanical Moth hittat rätt, och om dom också följer den inslagna vägen framöver kan det vara stora genombrott i faggorna.

På Rebirth öppnar Mechanical Moth med “Dance Revolution”, en mäktig elektronisk floorfiller i högt tempo. Därefter presenterar Mechanical Moth en stabil uppvisning av sina färdigheter i den elektrogotiska genren, där de visar mästarklass! Musikaliskt spretar skivan och täcker in det mesta, från ballad till tung elektro, till mer konstnärliga uttryck. Feta väggar av ljud varvas med luftiga ljudbilder med ett fåtal ljud och med få undantag känns allt spännande, smart och fräscht. Men Mechanical Moth’s egentliga styrka är sången. De båda tjejerna Ivy och Salacity sjunger som gudinnor och räddar oftast upp situationen i de få fall där melodierna känns trötta eller arrangemanget är trist. Faktum är att utan dessa änglaröster tvivlar jag på Mechanical Moth skulle kunna hålla mitt intresse levande mer än en eller ett par lyssningar. Men nu finns de där, och jag längtar redan efter att få lyssna på dem igen.

Det som hindrar Mechanical Moth från att kamma hem något av de högsta betygen med Rebirth är att dom tyvärr snubblar på mållinjen. Framåt slutet går originaliteten förlorad och trion hemfaller på ett par spår åt dussin-ebm som inte tillför särskilt mycket. Men jag är säker på att detta är den sortens skönhetsfläckar som putsas bort till nästa album.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …