Elephant – Icebreaker

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Junkyard / Sound Pollution, betyg: 6]

Den här elefanten har gett sig iväg på en alltför lång vandring för att kunna hålla mitt intresse vid liv hela tiden. Tretton spår av ytterst varierad kvalitet klampar in i grunge-träsket, ut på alternativpopens savanner och in i rockens vidsträckta djungler, för att emellanåt hälsa på vid punkrockens lilla torkade källa för en och annan ölpaus. Målet har varit att skapa en rå och ärlig platta, vilket Icebreaker säkerligen är, och sångaren Simon Perssons röst och uttryck har vid flera tillfällen associerats till Pearl Jams frontman Eddie Vedder, vilket jag har viss förståelse för. Gruppen har även fått sånghjälp av Millencolins Mathias Färm på “Talking” och Örebrobandet – även Elephant är från denna stad – Squares blåssektion som plussat på med sina instrument. Så långt är allting väl, men tyvärr finns det brister i själva låtmaterialet. “Closer”, “This long road” och läckra “Still hold you i my head” är kul och intressanta, men en del annat på det här albumet känns tyvärr som snabbmat för öronen, om än avancerat tillagad sådan. Ibland tycks man helt enkelt lira sådant man tycker är kul, men glömmer samtidigt att skriva starka låtar som också kan vara kul för publiken. Plattan får slagsida ibland och hamnar i en trist och intetsägande fåra som Elephant behöver jobba sig upp ur. Men visst finns här en stor dos talang och när alla bitar hamnar på plats kan jag tänka mig att örebroarna åstadkommer något hundraprocentigt.

Om Webbmaster

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …