Fredrik Mikaelsson – Tama Lejon

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Revelj / Plugged, betyg: 8]

Fredrik Mikaelsson är en hemmasnickare med huslån, studio i källaren och ett album på sitt samvete sedan tidigare. Jag har inte hört debutskivan Livet Här I Babylon som kom för lite över två år sedan, men däremot har Tama Lejon spelats en hel del här på sistone. Mikaelssons mix av reggae, ska och rocksteady svänger fint och låter gammaldags, men ändå modernt på samma gång. Han sjunger på svenska men artikulerar jamaikanskt och har dessutom skrivit ett gäng riktigt medryckande låtar. Mot slutet av skivan är låtarna inte riktigt lika starka, men merparten funkar finfint. Personligen går jag främst igång på “Tama lejon”, “Jag får ingen ro”, “Skyskrapan brinner”, “Mandela” och “Måste ha” som samtliga placerats i början. Men det finns fler dansanta höjdare som gör det här albumet köpvärt. Svänget kan ingen klaga på och texterna reflekterar ofta över hur det står till med Sverige av idag. Det finns en klar samhällskritik, men också plats för kärlek och en oro över miljön och tillståndet i den övriga världen, vilket gör lyriken till Tama Lejon tänkvärd, samtidigt som skivan är underhållande och fungerar fint som partymusik. Det är kul att det dyker upp så mycket bra svensk reggae fortfarande och speciellt att så många sjunger på svenska. Fredrik Mikaelsson hör definitivt till dem som lyckats såväl musikaliskt som textmässigt och man kan bara hoppas att många fler upptäcker honom och Tama Lejon. Det här är ett trevligt album.

Om Webbmaster

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …