Essence Of Mind – Watch Out

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Jonaz Björk)

[ep, Alfa Matrix, betyg: 7]

Jag vet inte vad det är med Norge, men det är något som gör att landet ständigt levererar nya spännande artister, där många dessutom utövar sitt musicerande på i huvudsak elektroniska instrument. En förhållandevis ny bekantskap för mig från Norge är elektroniska Essence Of Mind. Gruppen har de senaste åren medverkat på en del riktigt bra samlingsplattor och förra året debuterade dom med albumet Insurrection, som jag missade. Nya EP’n “Watch Out” är därför min första riktiga kontakt med Essence Of Mind.

Och det första jag konstaterar är att detta är musik som gör sig bäst på hög volym. Rejält hög volym, om inte grannarna hör varenda nyans eller öronen blöder är det inte högt nog. Gruppens pressar ut sin vilda energi genom stenhårda synthar och tunga gitarrer, inte sällan toppat med lite snygga detaljer som skapar luft och visst ljus. Även sången är bra balanserad i det sprakande melodiösa tumultet istället för att bara väsas eller skrikas fram.

EP’n innehåller fem nya spår samt sju remixer på desamma. Remixerna håller rätt skiftande kvalitet, där de som lyckas bäst är så in i bänken bra att jag nästan drivs att skriva spontana hyllningsdikter. Till exempel titelspåret “Watch Out” når i Northbornes mäktiga tbm-kostym upp till rena Combichrist-nivårer, och när “Nightmare” remixas av Elec This! hamnar spåret jämsides med det bästa Front 242 släppt ifrån sig.

För min egna del finns inget annat att göra än att kolla upp albumet och fortsätta att spana efter nya alster från nordväst.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …