Wednesday , December 6 2023

Kingen – Ride With Me

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Lionheart Records / Universal, betyg: 6]

Gillar du Jerry Williams och Refreshments är utsikterna goda för att du kommer uppskatta Ride With Me. Kingens musik gungar och rullar i god gammal anda från 50- och tidigt 60-tal, då R n´ b betydde rhythm & blues och inget annat. Då soulartisterna hade pomaderat, bakåtkammat hår och stilrena kostymer. Då rock n roll ännu inte hade körts över av långhårig hippiemusik och Beatles fortfarande lirade gamla Chuck Berry och Little Richard-covers i Tyskland. Med blås och piano i kompet, med Dave Edmunds leende ande vakande över anrättningen och med elva låtar i bagaget ser Kingen från Sveg, alias Torgny Karlsson, till att Ride With Me blir en platta som återkallar en smakfull och rockig era då livet, åtminstone så här i backspegeln, tycktes vara så mycket enklare att leva. Kingen har medverkat i Boppers och skriver fortfarande låtar åt dem, men så mycket doo wop bjuds det inte på här. Däremot svänger det ett gäng om spår som “Mary-Ann”, “Be-bop street” och “Ride with me”, medan softa souliga duetten “I don´t wanna lose you” tillsammans med Erica Skogen på sång, påminner om Rod Stewarts 70-tal. Likaså är “Someone new” en snygg, lugn sak. Kingen har skrivit varenda låt i samarbeten med andra – undantaget avslutande “Tu-ber-cu-Lucas and the sinus blues” – men visst fanken är detta retro och nostalgi till 100 % ändå. Och inget fel med det. All musik måste inte förändra världen för att ha sin berättigade plats i den.

Om Webbmaster

Kolla även

RADAR – videodebuterar med “Time”

Nu ett av årets mest efterlängtade musikvideosläpp. Vissa känner dem som “Mox” och “Drozhzhi”. Andra …