Wednesday , July 17 2024

Bibio – Ambivalence Avenue

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Johan Arenbo)

[album, Warp / Border, betyg: 6]

Under många år var Warp världsledande. Artister som Aphex Twin, Autechre, LFO och Squarepusher spelade i en liga för sig. Man behövde bara nämna det brittiska skivbolaget för att vänner av modern, elektronisk musik skulle le saligt. De senaste åren har emellertid varit ganska magra. Bibios snygga debut på labeln kommer därför som en välkommen överraskning.

Ambivalence Avenue leder tankarna till klassiska Warp-akter som Boards of Canada och Plaid, men rör sig samtidigt i andra musikaliska världar. Klurig electronica varvas förtjänstfullt med postrockiga stycken och melankolisk folkmusik. Det doftar både Tortoise, Badly Drawn Boy och Anders Trentemøller. Mellan varven smygs det även in vit funk á la Talking Heads och elegant jazzpop i bästa David Sylvian-stil.

Albumet är imponerande mångfacetterat utan att den röda tråden går förlorad. Det enda som saknas är låtar som sticker ut. Ambivalence Avenue är väldigt trevlig så länge den snurrar, men kan nog glömmas bort ganska snabbt när skivan lämnat cd-spelaren. Intelligent elektronisk pop eller tjusig muzak? Tja … oavsett hur man väljer att definiera Bibio är det en Warp-nykomling som är värd att kolla upp!

Om Webbmaster

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …