Saturday , April 13 2024

Pet Shop Boys – Did You See Me Coming?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[singel, Parlophone / EMI, betyg: 6]

Nej, jag tycker inte att “Did You See Me Coming?”, med sitt New Order light-groove, tillhör de mer minnesvärda singlarna i Pet Shop Boys produktion. Men det mest spännande med en PSB-singel är sällan själva låten. Det roliga är att gräva lite djupare i säcken och se vilka fynd man gör. Vilken annan grupp kan tjugofem år in i karriären framkalla den känslan?

Om “Did You See Me Coming?” var lite slätstruken verkar Neil och Chris ha insett det själva, för i “PSB Possibly More Mix” monterar de ner låten i dess beståndsdelar och bygger upp ett monotont robotgroove med nyinspelad sång, där Neil läser upp en kontaktannons om “… men seeking women, women seeking women, men seeking men … for friendship” och Chris i sitt allra mest nollställda tonfall avslutar med “… or possibly more.” En pärla i klass med “We All Feel Better in the Dark”.

På “The Former Enfant Terrible” är musiken om möjligt ännu mer monoton och robotisk. (Finns ordet “robotisk”? Det gör det nu.) I blaserad Noël Coward-stil berättar Neil historien om en åldrande gossen Ruda, som efter ett depraverat liv försöker klättra på den sociala stegen när karriären självdör: “Gamely attempting the tricky transition from ageing outrage to national treasure … He won't be happy till he's in the House of Lords.” Vem det handlar om kan man bara gissa. Och Neils nasala Eminem-rap är ett litet komiskt mästerverk.

Om Webbmaster

Kolla även

Son Of The Velvet Rat - Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat – Ghost Ranch

Son Of The Velvet Rat är tillbaka med en ny platta. Den här gången har …