Thursday , April 25 2024

Pet Shop Boys – Did You See Me Coming?

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[singel, Parlophone / EMI, betyg: 6]

Nej, jag tycker inte att “Did You See Me Coming?”, med sitt New Order light-groove, tillhör de mer minnesvärda singlarna i Pet Shop Boys produktion. Men det mest spännande med en PSB-singel är sällan själva låten. Det roliga är att gräva lite djupare i säcken och se vilka fynd man gör. Vilken annan grupp kan tjugofem år in i karriären framkalla den känslan?

Om “Did You See Me Coming?” var lite slätstruken verkar Neil och Chris ha insett det själva, för i “PSB Possibly More Mix” monterar de ner låten i dess beståndsdelar och bygger upp ett monotont robotgroove med nyinspelad sång, där Neil läser upp en kontaktannons om “… men seeking women, women seeking women, men seeking men … for friendship” och Chris i sitt allra mest nollställda tonfall avslutar med “… or possibly more.” En pärla i klass med “We All Feel Better in the Dark”.

På “The Former Enfant Terrible” är musiken om möjligt ännu mer monoton och robotisk. (Finns ordet “robotisk”? Det gör det nu.) I blaserad Noël Coward-stil berättar Neil historien om en åldrande gossen Ruda, som efter ett depraverat liv försöker klättra på den sociala stegen när karriären självdör: “Gamely attempting the tricky transition from ageing outrage to national treasure … He won't be happy till he's in the House of Lords.” Vem det handlar om kan man bara gissa. Och Neils nasala Eminem-rap är ett litet komiskt mästerverk.

Om Webbmaster

Kolla även

Freddie Wadling och Henrik Cederblom spelar och sjunger sittandes på varsin pall.

Nu släpps tidigare outgivet material med Freddie Wadling!

Freddie Wadling framstår så här sju år efter sin död allt mer som ett unikum …