Saturday , April 20 2024

Thus: Owls – Cardiac Malformations

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Hoob / Border, betyg: 7]

Erika Alexandersson är en produktiv kvinna. Hon utgör hälften av duon Josef och Erika, hon medverkar i det elektroniska improvisationsbandet The Moth och hon har släppt en skiva i Japan under namnet eRika. Till samtliga konstellationer komponerar hon musiken och detsamma gör hon i Thus: Owls, som är ett band bestående av tre herrar och två damer. Erika sjunger lätt okonventionellt och musiken är inte någon simpel danspop eller refrängstark hitlistsmörja. Istället påminner det här mig om 80-talets experimentella postpunkband som försökte finna sina egna vägar genom att experimentera och låta fantasin skena. Låtarna är absolut strukturerade, men de är klart annorlunda och likaså är gruppens sound där flöjt, pumporgel, lapsteel, banjo och vibrafon ingår. Dessutom gästas gruppen av musiker som spelar trumpet, flygelhorn, klarinett, trombon, cello, viola och andra spännande instrument. Det här låter kanske som att Thus: Owls gör bombastisk och nästan symfonisk rockmusik, men så är inte fallet. Det här känns mer avskalat och luftigt än så. Däremot är musiken på Cardiac Malformations inte självklar eller lättillgänglig. Den kräver mer än en lyssning för att sätta bo, men ge albumet den tid ni behöver för att komma överens och en intressant värld öppnar sig. Jag kan inte påstå att jag älskar CD:n, men den växer oavbrutet och en dag kanske en kärleksaffär uppstår. Till dess njuter jag av den nyupptäckta romansen.

Om Webbmaster

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …