Southerly – Storyteller And The Gossip Columnist

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Robert Ryttman)

[album, Arctic / Sound Pollution, betyg: 7]

Finstämd orkestral indiepop är vad Southerly (aka Krist Krueger) bjuder på i fjorton rätt korta låtar på sitt album Storyteller And The Gossip Columnist. Skivan tycks ha kommit ut redan 2007 egentligen, åtminstone utomlands, men nu har den således nått våra breddgrader och det kommer säkert glädja många. Inte minst fans av Elliot Smith och Stuart Staples från Tindersticks kan säkert gå igång på den här musiken. Vill man gå längre tillbaks i tiden så går det även att dra paralleller till en mindre vemodig Nick Drake. Det här är gör-det-själv-sångaren från Portland, Oregons andra album med fullt kompband och det är en CD som tål fler än en genomlyssning. Faktum är att skivan växer väsentligt ju mer man hör den och själv kategoriserar jag gärna det här som utmärkt sommarpop, gjord för ljumma kvällar på altanen eller slöa förmiddagar på stranden. Det är synd att det utvikbara konvolutet inte innehåller ett texthäfte också, men lyssnar man noggrant framgår lyriken rätt tydlig ändå. Southerlys röst är kanske inget under av originalitet, men han lyckas förmedla sina sånger på ett sådant intimt sätt att de når fram och här finns också några få instrumentala små stämningssättande spår. Skulle jag föreslå ett par smakprov finge det dock bli sådana med sång: “A coarse design”, “Taking stock”, “How to be a dreamer” och “If we all forget” som är fina sånger allihop.

Om Webbmaster

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …