Friday , December 8 2023

The Horrors – Primary Colours

(Från Zero Magazine-arkivet. Ursprunglig skribent: Hans-Olof Svensson)

[album, XL Recordings / Playground, betyg: 5]

Det är lätt att tro att The Horrors bara är ett gäng taniga gothkids som har knyckt mammas hårspray och klär sig i alla färger från svart till mörksvart, men de saknar inte visioner. Inför sitt andra album, Primary Colours, har kvintetten enligt en intervju i NME bland annat låtit sig inspireras av The Pretty Things psykedeliska rockopera SF Sorrow från slutet av sextiotalet, men det hör jag inte mycket av. I och för sig finns det (lyckligtvis) ingen lag som säger att en grupp måste låta precis som de skivor de lyssnat på. Däremot hör jag en hel del ekon från det tidiga åttiotalets postpunk och från “the dark ages” f.B. (före Britpop) i början av nittiotalet. Sångaren Faris Badwan låter för övrigt som en korsning mellan Ian Curtis, John Lydon och en ung Brett Anderson. Framför allt den sistnämnde, faktiskt.

I samma NME-intervju sade gitarristen Josh Third att Primary Colours är som att gå upp på en kulle med kompisarna en vacker sommardag, ta ecstasy och sedan springa nerför kullen så fort man kan. Mja. Jag vill inte gå så långt som att säga att det snarare är en skiva att hänga upp och ned i kryptan till medan man väntar på att det ska bli mörkt så att man kan våga sig ut, men någon sommarplatta som doftar jordgubbsglass och nyklippt gräs är detta verkligen inte, oavsett vilka ämnen man fyller blodomloppet med. Producenten Geoff Barrow (känd från Portishead) har smällt upp en imponerande ljudkuliss som i långa stunder är fascinerande, men gruppens låtmaterial är inte starkt nog att bära upp de svulstiga effekterna. När musiken bara svajar och gnisslar känner man av deras ungdomliga hybris: vårt gnissel är minsann så intressant att ni gott kan lyssna på det i några minuter. Nästa album kan bli fantastiskt, men The Horrors är inte där än.

Om Webbmaster

Kolla även

Marry Cherry – Knockout

Gillar du The Jesus and Mary Chain, Raveonettes och Spaceman 3?   Kolla då upp …